Σελίδες

Τα Δάση με πεύκα...σίγουρα καίγονται !!!

Ρετσίνι
Πευκοβελόνες
Ξερό ξύλο
Ό,τι είναι αναγκαίο για μια γρήγορη & ανεξέλεγκτη πυρκαϊά υπάρχει σ' ένα πευκοδάσος!

Το Φανάρι του Διογένη...

Τα δάση στην Ελλάδα (ειδικά στην Ελλάδα) είναι ένας ζωτικός πυρήνας γύρω από τον οποίον θα έπρεπε όλοι, κράτος και πολίτες, να συρρεύσουν δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας και προσπαθώντας να το μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, παραδίδοντας στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα με περισσότερα, μεγαλύτερα και υγιέστερα δάση.Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε κάθε χρονιά είναι τεράστιες εκτάσεις δασών να γίνονται κάρβουνο μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγες μέρες. Οι φλόγες, τεραστίων διαστάσεων, "καταπίνουν" μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αυτό που χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιάξει η Φύση.
Πολλοί λένε ότι τίποτα δε σταματά τη φωτιά. Είναι αλήθεια όμως αυτό;
Έχω βρεθεί δυστυχώς δύο φορές μέσα στη φωτιά, να "πολεμώ" ως άοπλος στρατιώτης, μέσα σε πευκοδάσος: μια στο εξοχικό μου στη Σαρωνίδα και μια στην Πεντέλη. Την πρώτη φορά κινδύνευσα να εγκλωβιστώ μέσα στη φωτιά. Κατάλαβα ότι το πευκοδάσος είναι μια πύρινη βόμβα σε αναμονή. Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί θα πρέπει τα δάση μας να είναι από πεύκα. Γιατί θα πρέπει οι αναδασώσεις να είναι από πεύκα και πάλι.
Το πεύκο έχει τις εξής δυσμενείς ιδιότητες:
Τα φύλλα του (πευκοβελόνες) είναι το τέλειο προσάναμμα.
Τα φύλλα του δεν γίνονται χώμα, όπως άλλων δέντρων, αλλά παραμένουν έτοιμα να καούν στην πρώτη πυρκαϊά, μετά και από αρκετά χρόνια. Αυτό το παρατήρησα στην Πεντέλη, όπου στρώμα ενός μέτρου με πευκοβελόνες, δεν είχε γίνει χώμα και κάηκε στη φωτιά του 2007 και από κάτω φάνηκαν ξανά τα βράχια.
Το ρετσίνι του πεύκου είναι εύφλεκτο και από τη μια το δέντρο αρπάζει φωτιά αμέσως, ενώ από την άλλη δεν σβήνει παρά μόνο όταν καεί ολόκληρο, βοηθώντας στις αναζωπηρώσεις.
Το πεύκο όταν καεί "πεθαίνει", σε αντίθεση μα άλλα δέντρα που ξαναπετούν φύλλωμα την επόμενη χρονιά. Το πεύκο ξαναδημιουργείται από ένα σπόρο. Άρα για να ξαναγίνει θα περάσουν πολλές δεκαετίες.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί πρέπει τα δάση μας να αποτελούνται από πεύκα.
Πρέπει να γίνει κάποια σοβαρή μελέτη...και κυρίως πρέπει να εφαρμοστεί για το ποιά δέντρα είναι κατάλληλα για το ελληνικό δασικό περιβάλλον και μάλιστα στις νέες, δύσκολες, ξηρές, άνυδρες, εποχές ερημοποίησης που έρχονται στον πλανήτη μας.
Αν δεν αρχίσουμε έστω και τώρα, έστω και στο +5' , τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια έρημη Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που θα ευθυνόμαστε εμείς για την κατάντια της και που θα ντρεπόμαστε για τη μορφή της. Αλλά θα είναι τότε αργά για ντροπές. Τότε θα είναι ώρα για χαρακίρι, για όσους θα έχουν ηθικές αρχές και φιλότιμο. Αλλά μάλλον είναι ελάχιστοι, αν υπάρχει έστω και ένας.
Ο Διογένης έψαχνε από την αρχαιότητα να βρει έναν "άνθρωπο" με το φανάρι. Τώρα κάποιοι του έχουν πάρει το φανάρι γιατί το χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια καινούργια πυρκαϊά σε ένα γειτονικό πευκοδάσος...

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013


Πως φαίνεται μια καμμένη έκταση από το δορυφόρο:
5.000 στρέμματα καμμένα στο Διόνυσο Βοιωτίας.
5.000 στρέμματα βοσκοτόπων και δασικών εκτάσεων έκανε στάχτη η πυρκαγιά στο Διόνυσο - Μικρότερες οι ζημιές σε καλλιέργειες και ελαιόδεντρα.
Η εκτίμηση περί του ύψους των ζημιών και των καμμένων εκτάσεων έγινε.
 
Διαπιστώθηκαν ζημιές:
  • σε φυτική παραγωγή περί τα 50 στρέμματα με βαμβακοκαλλιέργεια με ποσοστό ζημιάς 70-90% περίπου. 
  • σε φυτικό Κεφάλαιο επλήγησαν περί τα 20 στρέμματα με ελαιόδεντρα παραγωγικής ηλικίας με 250 έως 300 δέντρα, με ποσοστό ζημιάς στους πρωτογενείς και δευτερογενείς κλάδους από 80-100% περίπου. 
σε έγγειο κεφάλαιο:
  • καταστράφηκαν ολοσχερώς 2000 μέτρα σωλήνων αλουμινίου 3΄΄, 
  • καταστράφηκαν σωληνάκια πλαστικά στάγδην άρδευσης για 300 στρέμματα βαμβακιού (150000m).
  • Κάηκαν ολοσχερώς περί τα 5000 στρέμματα βοσκοτόπων και δασικών εκτάσεων.
Στον τόπο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Τμήματος  Πολιτικής Προστασίας.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η Περιφ. Ενότητα Βοιωτίας, διέθεσε 4 υδροφόρες μεγάλες (12 με 20 τόνους), 1 φορτωτή επιστριοφόρο και 6 UNIMOK, που συνέδραμαν αποφασιστικά τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στις φλόγες για ακόμη μια φορά το πευκοδάσος της Ριτσώνας
23 Αυγούστου 2013.
Λίγο πριν τις 3:00΄ το μεσημέρι φλόγες ξεπήδησαν κοντά σε εργοστάσιο στα όρια των νομών Βοιωτίας και Εύβοιας. Εκείνη την ημέρα ο άνεμος ήταν δυνατός. Η περιοχή, όπως και πολλές άλλες, ήταν σε επιφυλακή. Όμως οι φλόγες με τη βοήθεια του αέρα πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκαν στο πευκοδάσος. Από εκεί και πέρα το έργο της κατάσβεσης ήταν δύσκολότατο. Το έφλεκτο παυκοδάσος γεμάτο πευκοβελόνες, ρετσίνι και ξερόκλαδα λαμπάδιασε.

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 44 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και 4 αεροσκάφη, αναμένοντας και ενισχύσεις από τις υπηρεσίες του νομού Αττικής.