Σελίδες

Τα Δάση με πεύκα...σίγουρα καίγονται !!!

Ρετσίνι
Πευκοβελόνες
Ξερό ξύλο
Ό,τι είναι αναγκαίο για μια γρήγορη & ανεξέλεγκτη πυρκαϊά υπάρχει σ' ένα πευκοδάσος!

Το Φανάρι του Διογένη...

Τα δάση στην Ελλάδα (ειδικά στην Ελλάδα) είναι ένας ζωτικός πυρήνας γύρω από τον οποίον θα έπρεπε όλοι, κράτος και πολίτες, να συρρεύσουν δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας και προσπαθώντας να το μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, παραδίδοντας στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα με περισσότερα, μεγαλύτερα και υγιέστερα δάση.Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε κάθε χρονιά είναι τεράστιες εκτάσεις δασών να γίνονται κάρβουνο μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγες μέρες. Οι φλόγες, τεραστίων διαστάσεων, "καταπίνουν" μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αυτό που χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιάξει η Φύση.
Πολλοί λένε ότι τίποτα δε σταματά τη φωτιά. Είναι αλήθεια όμως αυτό;
Έχω βρεθεί δυστυχώς δύο φορές μέσα στη φωτιά, να "πολεμώ" ως άοπλος στρατιώτης, μέσα σε πευκοδάσος: μια στο εξοχικό μου στη Σαρωνίδα και μια στην Πεντέλη. Την πρώτη φορά κινδύνευσα να εγκλωβιστώ μέσα στη φωτιά. Κατάλαβα ότι το πευκοδάσος είναι μια πύρινη βόμβα σε αναμονή. Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί θα πρέπει τα δάση μας να είναι από πεύκα. Γιατί θα πρέπει οι αναδασώσεις να είναι από πεύκα και πάλι.
Το πεύκο έχει τις εξής δυσμενείς ιδιότητες:
Τα φύλλα του (πευκοβελόνες) είναι το τέλειο προσάναμμα.
Τα φύλλα του δεν γίνονται χώμα, όπως άλλων δέντρων, αλλά παραμένουν έτοιμα να καούν στην πρώτη πυρκαϊά, μετά και από αρκετά χρόνια. Αυτό το παρατήρησα στην Πεντέλη, όπου στρώμα ενός μέτρου με πευκοβελόνες, δεν είχε γίνει χώμα και κάηκε στη φωτιά του 2007 και από κάτω φάνηκαν ξανά τα βράχια.
Το ρετσίνι του πεύκου είναι εύφλεκτο και από τη μια το δέντρο αρπάζει φωτιά αμέσως, ενώ από την άλλη δεν σβήνει παρά μόνο όταν καεί ολόκληρο, βοηθώντας στις αναζωπηρώσεις.
Το πεύκο όταν καεί "πεθαίνει", σε αντίθεση μα άλλα δέντρα που ξαναπετούν φύλλωμα την επόμενη χρονιά. Το πεύκο ξαναδημιουργείται από ένα σπόρο. Άρα για να ξαναγίνει θα περάσουν πολλές δεκαετίες.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί πρέπει τα δάση μας να αποτελούνται από πεύκα.
Πρέπει να γίνει κάποια σοβαρή μελέτη...και κυρίως πρέπει να εφαρμοστεί για το ποιά δέντρα είναι κατάλληλα για το ελληνικό δασικό περιβάλλον και μάλιστα στις νέες, δύσκολες, ξηρές, άνυδρες, εποχές ερημοποίησης που έρχονται στον πλανήτη μας.
Αν δεν αρχίσουμε έστω και τώρα, έστω και στο +5' , τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια έρημη Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που θα ευθυνόμαστε εμείς για την κατάντια της και που θα ντρεπόμαστε για τη μορφή της. Αλλά θα είναι τότε αργά για ντροπές. Τότε θα είναι ώρα για χαρακίρι, για όσους θα έχουν ηθικές αρχές και φιλότιμο. Αλλά μάλλον είναι ελάχιστοι, αν υπάρχει έστω και ένας.
Ο Διογένης έψαχνε από την αρχαιότητα να βρει έναν "άνθρωπο" με το φανάρι. Τώρα κάποιοι του έχουν πάρει το φανάρι γιατί το χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια καινούργια πυρκαϊά σε ένα γειτονικό πευκοδάσος...

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

8.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην περιοχή της ΒΑ Αττικής δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Το πρωί της Κυριακής, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού σε όλη την έκταση, που κάλυψε η πυρκαγιά. Στο έδαφος, επιχειρούσαν 327 πυροσβέστες και 61 οχήματα, 122 στρατιώτες, 22 υδροφόρες των δήμων, 20 υδροφόρες της πολιτικής προστασίας και μεγάλος αριθμών εθελοντών.

Η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά αντιμετωπίσθηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις και κυρίως, από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε, έως στιγμής, η αποτέφρωση ενός ξενώνα 40 τ.μ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκταση που αποτεφρώθηκε στη χαράδρα μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα ξεπερνά τα 8.000 στρέμματα. Ο ακριβής απολογισμός θα γίνει μετά την πλήρη κατάσβεση, με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών.

Για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς έρευνα διεξάγει η Πυροσβεστική. Έχουν κληθεί, εξάλλου, εμπειρογνώμονες να εξετάσουν κολόνα της ΔΕΗ μέσης τάσης με μετασχηματιστή, που βρέθηκε πεσμένη στο σημείο απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά, στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Αγκόνας. Ωστόσο, θα ληφθούν καταθέσεις, καθώς ερευνώνται όλες οι εκδοχές.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για εμπρησμό.

από το "Κουτί της Πανδώρας" : http://www.koutipandoras.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001004002&nodeId=37&articleId=3199

148 πυρκαγιές τo ΣαββατοΚύριακο 17-18 Ιουλίου 2010

68 πυρκαγιές την Κυριακή, 80 πυρκαγιές το Σάββατο

Πυρκαγιές ξέσπασαν την Κυριακή σε Μέγαρα, Σαλαμίνα, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Κυνουρίας και στη Λευκάδα, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Κυριακής πυρκαγιά που είχε ξεκινήσει το απόγευμα σε δασική έκταση στο Δραγανό Λευκάδας. Στο σημείο επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν μέχρι τη δύση του ηλίου και δύο αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στη θέση Τουλουμπα Χάνι στο Μανιάκι Γαργαλιάνων. Είκοσι πυροσβέστες με επτά οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Η φωτιά στον Άγιο Γεώργιο Κυνουρίας έκαψε δασική έκταση και στη μάχη της κατάσβεσης πήραν μέρος δύναμη της πυροσβεστικής με έξι επανδρωμένα οχήματα, ενώ το έργο τους συνέδραμαν από αέρος δύο αεροσκάφη Πετζετέλ.

Η πυρκαγιά στα Μέγαρα εκδηλώθηκε στο όρος Καντήλι σε περιοχή με δάσος. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο και 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Στα Αμπελάκια Σαλαμίνας η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή ξέσπασαν 68 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ το Σάββατο σημειώθηκαν 80 πυρκαγιές.

Από το "Κουτί της Πανδώρας" : http://www.koutipandoras.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001004002&nodeId=37&articleId=3199

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Πυρκαϊά στο Λάυριο

Σχεδόν ταυτόχρονα με την πυρκαϊά σε Βαρνάβα, Καπανδρίτι, εξελίσεται και μεγάλη πυρκαϊά στο Λαύριο, στην περιοχή Πούντα Ζέζα, που όπως μαθαίνουμε έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.Η περιοχή είναι πευκόφυτη, ενώ επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα.
[φωτογραφίες και βίντεο στα link του troktiko]

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_7758.html

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/video_5991.html

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_7607.html




Η Φωτιά που έκαψε Βαρνάρα, Καπανδρίτι ξεκίνησε από χαράδρα στον Κάλαμο.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010. Άλλη μία πυρκαϊά ξεκινά ή την ξεκινούν.
"Στο Κάλαμο η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα μεταξύ της Περιοχής Βαρνάβα και Καλάμου στην περιοχή Μικροχώρι. Η πυρκαγιά κατακαίει δασική έκταση με πεύκα και στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες, δύο 15μελη πεζοπόρα τμήματα, 8 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα."
Τελικά έκαψε Βαρνάβα και Καπανδρίτι κι έφτασε μέχρι τη Λίμνη του Μαραθώνα.
Ό,τι είχε απομείνει άκαυτο πέρσι, "τελείωσε" φέτος.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Του θανάτου του πευκοδάσους και της ζωής μας.

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_3771.html

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Πυρκαγιά σε χαράδρα με πεύκα στο Λουτράκι

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι σε χαράδρα με πεύκα στην περιοχή Κυρά Βρύση, στο Λουτράκι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ενώ στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα και 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα.

πηγή: troktiko: http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_6699.html

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Έχει κάνει στάχτη πολλά στρέμματα δασικής έκτασης η φωτιά στα Αθίκια

Σε ύφεση η φωτιά στην Κορινθία
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στα Αθίκια Κορινθίας κι έχει κάνει στάχτη πολλά στρέμματα δασικής έκτασης. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και δίνουν μάχη για πλήρη έλεγχο και κατάσβεση της πυρκαγιάς. (http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_2532.html)

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Συνεχίζει να καίει πεύκα η φωτιά στα Αθίκια

Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση με πεύκα στα Αθίκια Κορινθίας. (troktiko.blogspot.com)



Η πυρκαϊά στα Αθίκια έχει εξελιχθεί. Σε μια ώρα περίπου τα αεροσκάφη θα αποσυρθούν λόγω έλλειψης φωτός (τώρα 7:00μμ). Το πρωί που θα είναι άραγε οι φλόγες;
Νωρίς άρχισαν φέτος το έργο τους.
Αν και με λίγο αέρα η πυρκαϊά δεν ελέχθηκε.
Το πεύκο έκανε πάλι τη δουλειά του. Είναι καλό προσάναμμα για όποιον συνειδητά ή ασυνείδητα έβαλε πάλι το "σπίρτο".
Πότε θα σταματήσει άραγε αυτό;

Ίσως όταν ο τελευταίος πευκώνας καεί...

Αναδασώσεις - πυροτεχνήματα, αντί πολιτικής για τα δάση

Το ΥΠΕΚΑ στις 11/2/2010 εξήγγειλε ένα τετραετές πρόγραμμα αναδάσωσης στην Αττική 100.000 στρεμμάτων, κόστους 45 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα, αποτελείται από 3 μέρη: τη φύτευση, το πότισμα και τη φύλαξη και στο μεγαλύτερο μέρος του θα υλοποιηθεί από εργολάβους.


«…μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές αναδασώσεις στη χώρα μας, πάρα πολλές αναδασώσεις στην Αττική, αλλά δυστυχώς μετά από ένα διάστημα 2 ή 3 μηνών δεν υπήρχε τίποτα». Θ. Μωραϊτης, Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, Συνέντευξη Τύπου, 11/2/2010*

Αλήθεια, το πρόγραμμα αναδασώσεων που εξάγγειλε το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να αλλάξει αυτή την κατάσταση;

Είναι σαφές ότι το πρωταρχικό μέτρο που οφείλει να πάρει το ΥΠΕΚΑ είναι να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας των δασών και των δασικών εκτάσεων. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:

- Εξάλειψη της βασικότερης απειλής που είναι οι διεκδικήσεις και οι καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και οι οποίες βέβαια δεν είναι άσχετες με τις δασικές πυρκαγιές. Είναι απαράδεκτο μια αποκαλούμενη ελεύθερη δημοκρατική χώρα να αποδέχεται ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις που στοιχειοθετούνται σε εποχές που ήταν υπόδουλη ή κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα ή ενάντια στο σύνταγμά της. Είναι απαράδεκτο να μην έχει καταρτιστεί ακόμα δασολόγιο, και πολλά δάση – σύμφωνα και με το νέο νόμο (1)- να πρέπει πρώτα να καούν για να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια κατεπείγουσα διαδικασία κτηματογράφισης. Ας καταργηθεί επιτέλους το καθεστώς των «ιδιωτικών δασικών εκτάσεων». Τα δάση πρέπει να αποτελούν στο σύνολό τους δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να προστατεύονται από το κράτος, όπως άλλωστε υποχρεούται βάσει του Συντάγματος (2).

- Αντιμετώπιση της παράνομης βόσκησης (3), η οποία καταστρέφει τη φυσική ή τεχνητή αναγέννηση των καμένων δασών. Καθώς τα Δασαρχεία, που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της παράνομης βόσκησης, είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένα (55% των οργανικών θέσεων των δασοφυλάκων είναι κενές), ακόμα και οι λιγοστές εκτάσεις που αναδασώνονται ή αναβλασταίνουν με φυσικό τρόπο, συχνά απογυμνώνονται ξανά από τις παράνομες βοσκήσεις.

- Απομάκρυνση των χωματερών από τα δάση, που αποτελούν παράγοντες ανάφλεξης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, και υποβαθμίζουν την εξέλιξη των οικοσυστημάτων. Παρά τα πολλά δημοσιεύματα που επισημαίνουν την ύπαρξη παράνομων χωματερών μέσα στα δάση (π.χ. «Τα Νέα», 25-05-2009), αυτές παραμένουν, όπως π.χ. στην περιοχή Αγριλίκι, απέναντι από το χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου Ν. Μάκρης! Ακόμα, συμπληρώνονται και με νόμιμες χωματερές! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος ΧΥΤΑ έκτασης 53.000 τ.μ. που κατασκευάζεται στο Γραμματικό μέσα στο (καμένο πλέον) δάσος.

Οι αναδασώσεις που εξαγγέλλει σήμερα το ΥΠΕΚΑ είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, καθώς ούτε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των καταπατήσεων των δασών αντιμετωπίζεται, ούτε το πρόβλημα της ελλιπούς φύλαξης - που εκτός από την παράνομη βόσκηση και τις χωματερές, αφορά βεβαίως και την πυροπροστασία. κοκ. Αντί το Υπουργείο να άρει τα συμφέροντα εκείνων που διεκδικούν και καταπατούν δάση και δασικές εκτάσεις για να τα οικοπεδοποιήσουν (μεμονωμένα άτομα ή συνεταιρισμούς), αντί να ενισχύσει και να στελεχώσει την απαξιωμένη και διαλυμένη δασική υπηρεσία ώστε να μπορεί να επιτελέσει τουλάχιστον το έργο της φύλαξης των δασών, διανέμει περί τα 10.000.000 ευρώ το χρόνο στους εργολάβους για αναδασώσεις. Μάλιστα στους ίδιους εργολάβους μεταθέτει και την ευθύνη της φύλαξης των εκτάσεων που αναδάσωσαν, δίνοντάς τους ουσιαστικά το δικαίωμα να δημιουργήσουν, στα κατά τ’ άλλα δημόσια δάση, ιδιωτικές δασικές αστυνομίες, (με τι είδους δικαιοδοσίες άραγε;). Έτσι «η ανομία, η αδράνεια, η ανοχή που μέχρι σήμερα κυριαρχούσε πάνω στα ελληνικά δάση»* σύμφωνα με τον υφυπουργό Θ. Μωραίτη παρατείνεται…

Όσον αφορά τις αναδασώσεις καθαυτές, οι επιστήμονες συνιστούν την αναμονή της φυσικής αναγέννησης - στα ώριμα δάση - και μετά από 2 χρόνια, ήπιες εντοπισμένες επεμβάσεις στην κατεύθυνση των μικτών δασών, με βασική μέθοδο τη φύτευση σπόρων πλατύφυλλων.

Η φύτευση σπόρων πλατύφυλλων:

1. Είναι ανέξοδη (απαιτείται μόνο η συλλογή και η προβλάστηση των σπόρων). Η φύτευσή τους είναι τόσο εύκολη, που η Δασική Υπηρεσία μπορεί να αξιοποιήσει πολίτες, εθελοντές ακόμα και μαθητές, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσής τους.

2. Δεν απαιτεί ποτίσματα

3. Δεν καταστρέφει τη φυσική αναγέννηση του δάσους (κάτι που κάνουν τα σκαπτικά μηχανήματα που αναλαμβάνουν το μαζικό άνοιγμα λάκων) .

Στα πλεονεκτήματα των σποροφυτεύσεων μικτών δασών αξίζει να προστεθούν ενδεικτικά αυτά των διαφόρων ειδών δρυός (Pubescens-Χνοώδης, Aegilops-Ήμερη, Ilex-Αριά κ.λπ.) που ζουν εκατοντάδες χρόνια, καίγονται δύσκολα - αλλά και όταν καούν η ρίζα τους πρεμνοβλαστάνει και ξαναγίνεται δένδρο – συγκρατούν στις ρίζες τους μεγάλες ποσότητες νερού, μειώνουν την θερμοκρασία της γύρω περιοχής το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή τα δάση δρυός παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από τα πευκοδάση.


Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΚΑ προκρίνει, για μια ακόμα φορά στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, αναδασώσεις με κυρίαρχο είδος τα δενδρύλλια πεύκης. Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτη τα πλατύφυλλα είναι «πολύ πιο ευαίσθητα ως προς τη διατήρησή τους»* καθώς και «πρώτα που … θίγονται από τη βόσκηση»*. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η προτίμηση του Υπουργείου για τα δενδρύλλια πεύκης οφείλεται στο γεγονός ότι τα πεύκα «πιάνουν» ευκολότερα και αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα πλατύφυλλα – έτσι το ΥΠΕΚΑ θα μπορεί να δείξει έργο – καθώς και στο γεγονός ότι τα πεύκα είναι το βασικό προϊόν των ιδιωτικών και δημόσιων φυτωρίων στην Ελλάδα.

Κανείς δεν πρέπει να έχει κέρδος ή να βιοπορίζεται από ένα καμένο δάσος. Αυτός οφείλει να είναι ο γνώμονας για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ώστε να μην υποθηκεύεται το μέλλον τους. Ένας γνώμονας που ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει την εξάλειψη των οποιωνδήποτε κινήτρων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του δάσους, και πρακτικά αντιτίθεται στο υπάρχον οικονομικό μοντέλο ανάθεσης των αναδασώσεων των καμένων περιοχών σε ιδιώτες, με τη μορφή εργολαβιών.

Όλο και περισσότεροι πολίτες πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι η προστασία του δάσους επιτελείται βασικά με την αποφυγή της καταπάτησης, της καταστροφής και της απαξίωσής του. Και αυτή η προσέγγιση αφορά όλα τα δάση, όχι μόνο τα καμένα.

Υπογράφουν ομάδες εθελοντών, που με ουσιαστικό τρόπο έχουν εντάξει στη ζωή τους την προστασία και τον εμπλουτισμό των δασών. Δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε μεταξύ μας στη δασοπροστασία, στην πυρόσβεση, στη συλλογή σπόρων (κυρίως ποικιλιών βελανιδιάς), στη φύτευση σπόρων, και σε ήπιες δενδροφυτεύσεις.

 
(1) Νόμος «για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής και λοιπές διατάξεις». (http://bit.ly/cHXo4q)



(2)Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρα 24 & 117 (http://1grpe.ach.sch.gr/syntagma.doc)


(3) Σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 107 του νόμου 86/69 απαγορεύεται η βόσκηση στις αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ στη βάση του άρθρου 110 του ίδιου νόμου έχουν εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις για τη βοσκή των αιγών στην Αττική.


* Συνέντευξη Τύπου Τ. Μπιρμπίλη και Θ. Μωραίτη, 11/2/2010 (http://www.minenv.gr/)

http://green-attack.blogspot.com/2010/03/blog-post_10.html

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αθίκια Κορινθίας

Σε εξέλιξη (3 Μαΐου 2010, 13:30 περίπου) βρίσκεται μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση με πεύκα, στην περιοχή Αθίκια Κορινθίας.Επί τόπου έχουν σπεύσει εννέα οχήματα της πυροσβεστικής με 27 πυροσβέστες.

Έχει δοθεί εντολή να σηκωθούν δύο καναντέρ.
Δεν απειλούνται κατοικίες.
Τα βυτιοφόρα του Δήμου δεν μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή, λόγω να στενότητας του δρόμου.

 http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_1212.html

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Το Πυροσβεστικό Σώμα με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου, θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή όλων των πολιτών, σε θέματα που αφορούν την προστασία του δασικού μας πλούτου από τις πυρκαγιές. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη δράση ή αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης. Μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε όλοι εύκολα να ακολουθήσουμε, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

• Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

• Εάν είστε κυνηγός ή εκδρομέας, σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

• Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

• Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

• Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

• Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

• Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.


• Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο σας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση του είναι επίσης δωρεάν, από όλα τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα.

 http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/LC+Secondary+Menu/deltia+tipou/2010/april/dt-2222a.csp