Σελίδες

Τα Δάση με πεύκα...σίγουρα καίγονται !!!

Ρετσίνι
Πευκοβελόνες
Ξερό ξύλο
Ό,τι είναι αναγκαίο για μια γρήγορη & ανεξέλεγκτη πυρκαϊά υπάρχει σ' ένα πευκοδάσος!

Το Φανάρι του Διογένη...

Τα δάση στην Ελλάδα (ειδικά στην Ελλάδα) είναι ένας ζωτικός πυρήνας γύρω από τον οποίον θα έπρεπε όλοι, κράτος και πολίτες, να συρρεύσουν δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας και προσπαθώντας να το μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, παραδίδοντας στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα με περισσότερα, μεγαλύτερα και υγιέστερα δάση.Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε κάθε χρονιά είναι τεράστιες εκτάσεις δασών να γίνονται κάρβουνο μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγες μέρες. Οι φλόγες, τεραστίων διαστάσεων, "καταπίνουν" μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αυτό που χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιάξει η Φύση.
Πολλοί λένε ότι τίποτα δε σταματά τη φωτιά. Είναι αλήθεια όμως αυτό;
Έχω βρεθεί δυστυχώς δύο φορές μέσα στη φωτιά, να "πολεμώ" ως άοπλος στρατιώτης, μέσα σε πευκοδάσος: μια στο εξοχικό μου στη Σαρωνίδα και μια στην Πεντέλη. Την πρώτη φορά κινδύνευσα να εγκλωβιστώ μέσα στη φωτιά. Κατάλαβα ότι το πευκοδάσος είναι μια πύρινη βόμβα σε αναμονή. Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί θα πρέπει τα δάση μας να είναι από πεύκα. Γιατί θα πρέπει οι αναδασώσεις να είναι από πεύκα και πάλι.
Το πεύκο έχει τις εξής δυσμενείς ιδιότητες:
Τα φύλλα του (πευκοβελόνες) είναι το τέλειο προσάναμμα.
Τα φύλλα του δεν γίνονται χώμα, όπως άλλων δέντρων, αλλά παραμένουν έτοιμα να καούν στην πρώτη πυρκαϊά, μετά και από αρκετά χρόνια. Αυτό το παρατήρησα στην Πεντέλη, όπου στρώμα ενός μέτρου με πευκοβελόνες, δεν είχε γίνει χώμα και κάηκε στη φωτιά του 2007 και από κάτω φάνηκαν ξανά τα βράχια.
Το ρετσίνι του πεύκου είναι εύφλεκτο και από τη μια το δέντρο αρπάζει φωτιά αμέσως, ενώ από την άλλη δεν σβήνει παρά μόνο όταν καεί ολόκληρο, βοηθώντας στις αναζωπηρώσεις.
Το πεύκο όταν καεί "πεθαίνει", σε αντίθεση μα άλλα δέντρα που ξαναπετούν φύλλωμα την επόμενη χρονιά. Το πεύκο ξαναδημιουργείται από ένα σπόρο. Άρα για να ξαναγίνει θα περάσουν πολλές δεκαετίες.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί πρέπει τα δάση μας να αποτελούνται από πεύκα.
Πρέπει να γίνει κάποια σοβαρή μελέτη...και κυρίως πρέπει να εφαρμοστεί για το ποιά δέντρα είναι κατάλληλα για το ελληνικό δασικό περιβάλλον και μάλιστα στις νέες, δύσκολες, ξηρές, άνυδρες, εποχές ερημοποίησης που έρχονται στον πλανήτη μας.
Αν δεν αρχίσουμε έστω και τώρα, έστω και στο +5' , τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια έρημη Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που θα ευθυνόμαστε εμείς για την κατάντια της και που θα ντρεπόμαστε για τη μορφή της. Αλλά θα είναι τότε αργά για ντροπές. Τότε θα είναι ώρα για χαρακίρι, για όσους θα έχουν ηθικές αρχές και φιλότιμο. Αλλά μάλλον είναι ελάχιστοι, αν υπάρχει έστω και ένας.
Ο Διογένης έψαχνε από την αρχαιότητα να βρει έναν "άνθρωπο" με το φανάρι. Τώρα κάποιοι του έχουν πάρει το φανάρι γιατί το χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια καινούργια πυρκαϊά σε ένα γειτονικό πευκοδάσος...

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

8.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην περιοχή της ΒΑ Αττικής δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Το πρωί της Κυριακής, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού σε όλη την έκταση, που κάλυψε η πυρκαγιά. Στο έδαφος, επιχειρούσαν 327 πυροσβέστες και 61 οχήματα, 122 στρατιώτες, 22 υδροφόρες των δήμων, 20 υδροφόρες της πολιτικής προστασίας και μεγάλος αριθμών εθελοντών.

Η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά αντιμετωπίσθηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις και κυρίως, από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε, έως στιγμής, η αποτέφρωση ενός ξενώνα 40 τ.μ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκταση που αποτεφρώθηκε στη χαράδρα μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα ξεπερνά τα 8.000 στρέμματα. Ο ακριβής απολογισμός θα γίνει μετά την πλήρη κατάσβεση, με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών.

Για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς έρευνα διεξάγει η Πυροσβεστική. Έχουν κληθεί, εξάλλου, εμπειρογνώμονες να εξετάσουν κολόνα της ΔΕΗ μέσης τάσης με μετασχηματιστή, που βρέθηκε πεσμένη στο σημείο απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά, στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Αγκόνας. Ωστόσο, θα ληφθούν καταθέσεις, καθώς ερευνώνται όλες οι εκδοχές.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για εμπρησμό.

από το "Κουτί της Πανδώρας" : http://www.koutipandoras.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001004002&nodeId=37&articleId=3199

148 πυρκαγιές τo ΣαββατοΚύριακο 17-18 Ιουλίου 2010

68 πυρκαγιές την Κυριακή, 80 πυρκαγιές το Σάββατο

Πυρκαγιές ξέσπασαν την Κυριακή σε Μέγαρα, Σαλαμίνα, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Κυνουρίας και στη Λευκάδα, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Κυριακής πυρκαγιά που είχε ξεκινήσει το απόγευμα σε δασική έκταση στο Δραγανό Λευκάδας. Στο σημείο επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν μέχρι τη δύση του ηλίου και δύο αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στη θέση Τουλουμπα Χάνι στο Μανιάκι Γαργαλιάνων. Είκοσι πυροσβέστες με επτά οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Η φωτιά στον Άγιο Γεώργιο Κυνουρίας έκαψε δασική έκταση και στη μάχη της κατάσβεσης πήραν μέρος δύναμη της πυροσβεστικής με έξι επανδρωμένα οχήματα, ενώ το έργο τους συνέδραμαν από αέρος δύο αεροσκάφη Πετζετέλ.

Η πυρκαγιά στα Μέγαρα εκδηλώθηκε στο όρος Καντήλι σε περιοχή με δάσος. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο και 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Στα Αμπελάκια Σαλαμίνας η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή ξέσπασαν 68 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ το Σάββατο σημειώθηκαν 80 πυρκαγιές.

Από το "Κουτί της Πανδώρας" : http://www.koutipandoras.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001004002&nodeId=37&articleId=3199

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Πυρκαϊά στο Λάυριο

Σχεδόν ταυτόχρονα με την πυρκαϊά σε Βαρνάβα, Καπανδρίτι, εξελίσεται και μεγάλη πυρκαϊά στο Λαύριο, στην περιοχή Πούντα Ζέζα, που όπως μαθαίνουμε έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.Η περιοχή είναι πευκόφυτη, ενώ επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα.
[φωτογραφίες και βίντεο στα link του troktiko]

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_7758.html

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/video_5991.html

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_7607.html




Η Φωτιά που έκαψε Βαρνάρα, Καπανδρίτι ξεκίνησε από χαράδρα στον Κάλαμο.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010. Άλλη μία πυρκαϊά ξεκινά ή την ξεκινούν.
"Στο Κάλαμο η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα μεταξύ της Περιοχής Βαρνάβα και Καλάμου στην περιοχή Μικροχώρι. Η πυρκαγιά κατακαίει δασική έκταση με πεύκα και στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες, δύο 15μελη πεζοπόρα τμήματα, 8 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα."
Τελικά έκαψε Βαρνάβα και Καπανδρίτι κι έφτασε μέχρι τη Λίμνη του Μαραθώνα.
Ό,τι είχε απομείνει άκαυτο πέρσι, "τελείωσε" φέτος.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Του θανάτου του πευκοδάσους και της ζωής μας.

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_3771.html