Σελίδες

Τα Δάση με πεύκα...σίγουρα καίγονται !!!

Ρετσίνι
Πευκοβελόνες
Ξερό ξύλο
Ό,τι είναι αναγκαίο για μια γρήγορη & ανεξέλεγκτη πυρκαϊά υπάρχει σ' ένα πευκοδάσος!

Το Φανάρι του Διογένη...

Τα δάση στην Ελλάδα (ειδικά στην Ελλάδα) είναι ένας ζωτικός πυρήνας γύρω από τον οποίον θα έπρεπε όλοι, κράτος και πολίτες, να συρρεύσουν δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας και προσπαθώντας να το μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, παραδίδοντας στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα με περισσότερα, μεγαλύτερα και υγιέστερα δάση.Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε κάθε χρονιά είναι τεράστιες εκτάσεις δασών να γίνονται κάρβουνο μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγες μέρες. Οι φλόγες, τεραστίων διαστάσεων, "καταπίνουν" μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αυτό που χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιάξει η Φύση.
Πολλοί λένε ότι τίποτα δε σταματά τη φωτιά. Είναι αλήθεια όμως αυτό;
Έχω βρεθεί δυστυχώς δύο φορές μέσα στη φωτιά, να "πολεμώ" ως άοπλος στρατιώτης, μέσα σε πευκοδάσος: μια στο εξοχικό μου στη Σαρωνίδα και μια στην Πεντέλη. Την πρώτη φορά κινδύνευσα να εγκλωβιστώ μέσα στη φωτιά. Κατάλαβα ότι το πευκοδάσος είναι μια πύρινη βόμβα σε αναμονή. Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί θα πρέπει τα δάση μας να είναι από πεύκα. Γιατί θα πρέπει οι αναδασώσεις να είναι από πεύκα και πάλι.
Το πεύκο έχει τις εξής δυσμενείς ιδιότητες:
Τα φύλλα του (πευκοβελόνες) είναι το τέλειο προσάναμμα.
Τα φύλλα του δεν γίνονται χώμα, όπως άλλων δέντρων, αλλά παραμένουν έτοιμα να καούν στην πρώτη πυρκαϊά, μετά και από αρκετά χρόνια. Αυτό το παρατήρησα στην Πεντέλη, όπου στρώμα ενός μέτρου με πευκοβελόνες, δεν είχε γίνει χώμα και κάηκε στη φωτιά του 2007 και από κάτω φάνηκαν ξανά τα βράχια.
Το ρετσίνι του πεύκου είναι εύφλεκτο και από τη μια το δέντρο αρπάζει φωτιά αμέσως, ενώ από την άλλη δεν σβήνει παρά μόνο όταν καεί ολόκληρο, βοηθώντας στις αναζωπηρώσεις.
Το πεύκο όταν καεί "πεθαίνει", σε αντίθεση μα άλλα δέντρα που ξαναπετούν φύλλωμα την επόμενη χρονιά. Το πεύκο ξαναδημιουργείται από ένα σπόρο. Άρα για να ξαναγίνει θα περάσουν πολλές δεκαετίες.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί πρέπει τα δάση μας να αποτελούνται από πεύκα.
Πρέπει να γίνει κάποια σοβαρή μελέτη...και κυρίως πρέπει να εφαρμοστεί για το ποιά δέντρα είναι κατάλληλα για το ελληνικό δασικό περιβάλλον και μάλιστα στις νέες, δύσκολες, ξηρές, άνυδρες, εποχές ερημοποίησης που έρχονται στον πλανήτη μας.
Αν δεν αρχίσουμε έστω και τώρα, έστω και στο +5' , τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια έρημη Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που θα ευθυνόμαστε εμείς για την κατάντια της και που θα ντρεπόμαστε για τη μορφή της. Αλλά θα είναι τότε αργά για ντροπές. Τότε θα είναι ώρα για χαρακίρι, για όσους θα έχουν ηθικές αρχές και φιλότιμο. Αλλά μάλλον είναι ελάχιστοι, αν υπάρχει έστω και ένας.
Ο Διογένης έψαχνε από την αρχαιότητα να βρει έναν "άνθρωπο" με το φανάρι. Τώρα κάποιοι του έχουν πάρει το φανάρι γιατί το χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια καινούργια πυρκαϊά σε ένα γειτονικό πευκοδάσος...

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Κλείστε τη φωτιά απ΄ έξω

Πώς θα θωρακίσετε το σπίτι σας όταν οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά

Ο πρώτος χρυσός κανόνας τον οποίο πρέπει πάντα να εφαρμόζει ένας πολίτης για να θωρακίσει το σπίτι του όταν οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά- και για να προστατευτεί και ο ίδιος- είναι να κλείνει ερμητικά πόρτες και παράθυρα. Αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» ειδικοί στην πολιτική προστασία με εμπειρία στις δασικές πυρκαγιές.
«Μέσα στις στήλες καπνού μεταφέρονται δεκάδες καύτρες. Είναι ένα φαινόμενο που είναι περισσότερο ορατό τη νύχτα. Αυτές οι καύτρες εάν εισχωρήσουν στο σπίτι μέσα από ανοιχτές πόρτες και παράθυρα μπορούν να μεταδώσουν τη φωτιά εάν ακουμπήσουν σε εύφλεκτα υλικά, όπως κουρτίνες», λέει στα «ΝΕΑ» ο δασολόγος και διευθυντής σχεδιασμού και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ. Φοίβος Θεοδώρου. Γι΄ αυτόν τον λόγο, οι πολίτες θα πρέπει να απομακρύνουν τις κουρτίνες από τα παράθυρα και να μαζέψουν τις τέντες.

Ένα δεύτερο πράγμα που εγκαίρως θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν, είναι να απομακρύνουν από την αυλή και γύρω από το σπίτι όλα τα εύφλεκτα αντικείμενα. «Για παράδειγμα έπιπλα κήπου που μπορεί να έχουν πάνινα μαξιλάρια, ξύλα. Στην Αμερική έχει καταγραφεί φωτιά σε σπίτι στο οποίο η πυρκαγιά μεταδόθηκε από μία ψάθινη σκούπα».

«Νερό γύρω γύρω»
Σωτήρια αποδεικνύεται, όπως τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτριος Στεργίου και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), η τοποθέτηση νερού περιμετρικά του σπιτιού. «Επειδή είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς να κοπεί το νερό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει να βάλει από έναν κουβά ή από ένα βαρέλι νερό σε κάθε πλευρά του σπιτιού. Μέσα σ΄ αυτά καλό είναι να τοποθετήσει και ένα μικρότερο κουβαδάκι για να παίρνει νερό».

Εφεδρείες νερού θα πρέπει να δημιουργήσουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών όταν πλησιάζει η φωτιά και στο εσωτερικό του σπιτιού. Για παράδειγμα μπορούν να γεμίσουν την μπανιέρα με νερό. Έτσι θα έχουν αρκετά λίτρα στη διάθεσή τους που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για να σβήσουν μικροεστίες ή να καταβρέξουν εύφλεκτα αντικείμενα. Ασφάλεια στο σπίτι
Και όταν οι φλόγες φτάσουν στο σπίτι, τότε τι; «Εάν το σπίτι δεν είναι ξύλινο, αυτό που έχει να κάνει ένας πολίτης είναι να κλειστεί μέσα στο σπίτι, σε ένα δωμάτιο μαζί με όλη την οικογένειά του. Καλό είναι να τοποθετήσει έπιπλα που εφάπτονται σε πόρτες και παράθυρα στο μέσον του χώρου. Ένα σπίτι έχει υψηλό δείκτη επιβίωσης. Έχει δηλαδή κανείς πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει», λέει ο κ. Θεοδώρου. Το αντίθετο συμβαίνει εάν αποφασίσει να εγκαταλείψει το σπίτι με το αυτοκίνητο. Κι αυτό διότι έξω με τις φλόγες και τους καπνούς και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ πιθανόν να λιποθυμήσει, να εγκλωβιστεί και να καεί.Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση της ασφάλειας πυρός. Το κόστος των ασφαλίστρων για πυρκαγιά και σεισμό για ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ. με οικοσυσκευές μέσης αξίας- 20.000 ευρώ- φτάνει περίπου τα 360 ευρώ τον χρόνο.
Απαραίτητη γεννήτρια και πιεστικό

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ χρήσιμη για την προστασία του σπιτιού είναι μία γεννήτρια και ένα πιεστικό μηχάνημα για την άντληση νερού από δεξαμενή ή πισίνα. «Εάν κοπεί το ρεύμα και υπάρχει και διακοπή νερού, δεν θα υπάρχει τρόπος να αντλήσουμε νερό- ακόμη κι εάν το σπίτι διαθέτει μία δεξαμενή- εάν δεν έχουμε εφοδιαστεί με μία γεννήτρια και πιεστικό. Ενδεικτικό είναι ότι στη μεγάλη φωτιά της Πεντέλης του ΄98 ένα σπίτι με πισίνα καταστράφηκε. Ο ιδιοκτήτης δεν διέθετε γεννήτρια και πιεστικό για να καταβρέξει το σπίτι».



Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Μάνος Χαραλαμπάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου