Σελίδες

Τα Δάση με πεύκα...σίγουρα καίγονται !!!

Ρετσίνι
Πευκοβελόνες
Ξερό ξύλο
Ό,τι είναι αναγκαίο για μια γρήγορη & ανεξέλεγκτη πυρκαϊά υπάρχει σ' ένα πευκοδάσος!

Το Φανάρι του Διογένη...

Τα δάση στην Ελλάδα (ειδικά στην Ελλάδα) είναι ένας ζωτικός πυρήνας γύρω από τον οποίον θα έπρεπε όλοι, κράτος και πολίτες, να συρρεύσουν δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας και προσπαθώντας να το μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, παραδίδοντας στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα με περισσότερα, μεγαλύτερα και υγιέστερα δάση.Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε κάθε χρονιά είναι τεράστιες εκτάσεις δασών να γίνονται κάρβουνο μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγες μέρες. Οι φλόγες, τεραστίων διαστάσεων, "καταπίνουν" μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αυτό που χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιάξει η Φύση.
Πολλοί λένε ότι τίποτα δε σταματά τη φωτιά. Είναι αλήθεια όμως αυτό;
Έχω βρεθεί δυστυχώς δύο φορές μέσα στη φωτιά, να "πολεμώ" ως άοπλος στρατιώτης, μέσα σε πευκοδάσος: μια στο εξοχικό μου στη Σαρωνίδα και μια στην Πεντέλη. Την πρώτη φορά κινδύνευσα να εγκλωβιστώ μέσα στη φωτιά. Κατάλαβα ότι το πευκοδάσος είναι μια πύρινη βόμβα σε αναμονή. Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί θα πρέπει τα δάση μας να είναι από πεύκα. Γιατί θα πρέπει οι αναδασώσεις να είναι από πεύκα και πάλι.
Το πεύκο έχει τις εξής δυσμενείς ιδιότητες:
Τα φύλλα του (πευκοβελόνες) είναι το τέλειο προσάναμμα.
Τα φύλλα του δεν γίνονται χώμα, όπως άλλων δέντρων, αλλά παραμένουν έτοιμα να καούν στην πρώτη πυρκαϊά, μετά και από αρκετά χρόνια. Αυτό το παρατήρησα στην Πεντέλη, όπου στρώμα ενός μέτρου με πευκοβελόνες, δεν είχε γίνει χώμα και κάηκε στη φωτιά του 2007 και από κάτω φάνηκαν ξανά τα βράχια.
Το ρετσίνι του πεύκου είναι εύφλεκτο και από τη μια το δέντρο αρπάζει φωτιά αμέσως, ενώ από την άλλη δεν σβήνει παρά μόνο όταν καεί ολόκληρο, βοηθώντας στις αναζωπηρώσεις.
Το πεύκο όταν καεί "πεθαίνει", σε αντίθεση μα άλλα δέντρα που ξαναπετούν φύλλωμα την επόμενη χρονιά. Το πεύκο ξαναδημιουργείται από ένα σπόρο. Άρα για να ξαναγίνει θα περάσουν πολλές δεκαετίες.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί πρέπει τα δάση μας να αποτελούνται από πεύκα.
Πρέπει να γίνει κάποια σοβαρή μελέτη...και κυρίως πρέπει να εφαρμοστεί για το ποιά δέντρα είναι κατάλληλα για το ελληνικό δασικό περιβάλλον και μάλιστα στις νέες, δύσκολες, ξηρές, άνυδρες, εποχές ερημοποίησης που έρχονται στον πλανήτη μας.
Αν δεν αρχίσουμε έστω και τώρα, έστω και στο +5' , τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια έρημη Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που θα ευθυνόμαστε εμείς για την κατάντια της και που θα ντρεπόμαστε για τη μορφή της. Αλλά θα είναι τότε αργά για ντροπές. Τότε θα είναι ώρα για χαρακίρι, για όσους θα έχουν ηθικές αρχές και φιλότιμο. Αλλά μάλλον είναι ελάχιστοι, αν υπάρχει έστω και ένας.
Ο Διογένης έψαχνε από την αρχαιότητα να βρει έναν "άνθρωπο" με το φανάρι. Τώρα κάποιοι του έχουν πάρει το φανάρι γιατί το χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια καινούργια πυρκαϊά σε ένα γειτονικό πευκοδάσος...

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Καίγεται πευκοδάσος στην Εύβοια

     Σε ύφεση βρίσκεται, αυτή την ώρα, η πυρκαγιά στη Λιχάδα του Νομού Ευβοίας που ξέσπασε στις 15:00 χθες το μεσημέρι και κατακαίει πευκοδάσος στην περιοχή. Η φωτιά έφθασε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή στα Λουτρά Γιάλτρων, ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση εκκένωσης του ξενοδοχείου Μεντιτερανέ, στη Λιχάδα, όπου 460 γάλλοι τουρίστες μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στον Άγιο Κωνσταντίνο.
    Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με 150 πυροσβέστες, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.


[φωτογραφία από τη naftemporiki.gr]    

Στην επιχείρηση εκκένωσης του ξενοδοχείου Μεντιτερανέ συμμετείχε και το λιμενικό καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που καθιστούσε επίσης δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πύρινο μέτωπο ξεπερνά τα επτά χιλιόμετρα και οι πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου να μην περάσει η φωτιά σε κατοικημένες περιοχές και φυσικά να μην καταστρέψει το πευκοδάσος στην περιοχή.

    Επίσης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν χθες και της διακοπής της πορθμειακής γραμμής Αρκίτσα- Αιδηψός, υπήρχε δυσκολία μεταφοράς των πυροσβεστών που είχαν σταλεί από Αθήνα καΙ Θεσσαλία, όμως με έκτακτο δρομολόγιο λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν και έφτασαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Η είδηση στην enet.gr (Ελευθεροτυπία)
Η είδηση στη naftemporiki.gr (Ναυτεμπορική)
Η είδηση στη athina984.gr (Αθήνα 98,4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου