Σελίδες

Τα Δάση με πεύκα...σίγουρα καίγονται !!!

Ρετσίνι
Πευκοβελόνες
Ξερό ξύλο
Ό,τι είναι αναγκαίο για μια γρήγορη & ανεξέλεγκτη πυρκαϊά υπάρχει σ' ένα πευκοδάσος!

Το Φανάρι του Διογένη...

Τα δάση στην Ελλάδα (ειδικά στην Ελλάδα) είναι ένας ζωτικός πυρήνας γύρω από τον οποίον θα έπρεπε όλοι, κράτος και πολίτες, να συρρεύσουν δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας και προσπαθώντας να το μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, παραδίδοντας στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα με περισσότερα, μεγαλύτερα και υγιέστερα δάση.Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε κάθε χρονιά είναι τεράστιες εκτάσεις δασών να γίνονται κάρβουνο μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγες μέρες. Οι φλόγες, τεραστίων διαστάσεων, "καταπίνουν" μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αυτό που χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιάξει η Φύση.
Πολλοί λένε ότι τίποτα δε σταματά τη φωτιά. Είναι αλήθεια όμως αυτό;
Έχω βρεθεί δυστυχώς δύο φορές μέσα στη φωτιά, να "πολεμώ" ως άοπλος στρατιώτης, μέσα σε πευκοδάσος: μια στο εξοχικό μου στη Σαρωνίδα και μια στην Πεντέλη. Την πρώτη φορά κινδύνευσα να εγκλωβιστώ μέσα στη φωτιά. Κατάλαβα ότι το πευκοδάσος είναι μια πύρινη βόμβα σε αναμονή. Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί θα πρέπει τα δάση μας να είναι από πεύκα. Γιατί θα πρέπει οι αναδασώσεις να είναι από πεύκα και πάλι.
Το πεύκο έχει τις εξής δυσμενείς ιδιότητες:
Τα φύλλα του (πευκοβελόνες) είναι το τέλειο προσάναμμα.
Τα φύλλα του δεν γίνονται χώμα, όπως άλλων δέντρων, αλλά παραμένουν έτοιμα να καούν στην πρώτη πυρκαϊά, μετά και από αρκετά χρόνια. Αυτό το παρατήρησα στην Πεντέλη, όπου στρώμα ενός μέτρου με πευκοβελόνες, δεν είχε γίνει χώμα και κάηκε στη φωτιά του 2007 και από κάτω φάνηκαν ξανά τα βράχια.
Το ρετσίνι του πεύκου είναι εύφλεκτο και από τη μια το δέντρο αρπάζει φωτιά αμέσως, ενώ από την άλλη δεν σβήνει παρά μόνο όταν καεί ολόκληρο, βοηθώντας στις αναζωπηρώσεις.
Το πεύκο όταν καεί "πεθαίνει", σε αντίθεση μα άλλα δέντρα που ξαναπετούν φύλλωμα την επόμενη χρονιά. Το πεύκο ξαναδημιουργείται από ένα σπόρο. Άρα για να ξαναγίνει θα περάσουν πολλές δεκαετίες.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί πρέπει τα δάση μας να αποτελούνται από πεύκα.
Πρέπει να γίνει κάποια σοβαρή μελέτη...και κυρίως πρέπει να εφαρμοστεί για το ποιά δέντρα είναι κατάλληλα για το ελληνικό δασικό περιβάλλον και μάλιστα στις νέες, δύσκολες, ξηρές, άνυδρες, εποχές ερημοποίησης που έρχονται στον πλανήτη μας.
Αν δεν αρχίσουμε έστω και τώρα, έστω και στο +5' , τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια έρημη Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που θα ευθυνόμαστε εμείς για την κατάντια της και που θα ντρεπόμαστε για τη μορφή της. Αλλά θα είναι τότε αργά για ντροπές. Τότε θα είναι ώρα για χαρακίρι, για όσους θα έχουν ηθικές αρχές και φιλότιμο. Αλλά μάλλον είναι ελάχιστοι, αν υπάρχει έστω και ένας.
Ο Διογένης έψαχνε από την αρχαιότητα να βρει έναν "άνθρωπο" με το φανάρι. Τώρα κάποιοι του έχουν πάρει το φανάρι γιατί το χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια καινούργια πυρκαϊά σε ένα γειτονικό πευκοδάσος...

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ελεύθερα κατσίκια έχουν μόνον Ελλάδα και Αλβανία!

    Από την επόμενη μέρα μιας δασικής πυρκαγιάς ξεκινάει η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης του δάσους. Εάν σε αυτές τις καμένες δασικές εκτάσεις επιτραπεί η ελεύθερη βόσκηση, τότε η φυσική αναγέννηση σταματά και το δάσος πεθαίνει για πάντα. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια από την ημέρα εκδήλωσης μιας φωτιάς σ' ένα δάσος για να μπουν μέσα τα ζώα και να βοσκήσουν.


    Αυτά υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τη φύση, τις φωτιές και την ελεύθερη βόσκηση, και δηλώνουν πως αν θέλουμε να σώσουμε τα δάση μας, η κτηνοτροφία στην Ελλάδα επιβάλλεται ν' αλλάξει μορφή και ότι το κράτος πρέπει να ενισχύσει τη σταβλισμένη κτηνοτροφία και όχι την ελεύθερη.



    Το θέμα της ελεύθερης βόσκησης σε καμένες περιοχές ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, ακριβώς επειδή ο νομός Αττικής είναι πλούσιος σε κτηνοτροφία.



    «Πολλά βουνά της Ελλάδας είναι θεόγυμνα γιατί επί αιώνες τα καίνε και τα βοσκούν. Ελατοδάση όπως του Αίνου και του Κιθαιρώνα είναι ουσιαστικά νεκρά. Είναι σαν να βλέπεις ένα χωριό όλο με γέρους και καθόλου παιδιά. Εχει να φυτρώσει καινούργιο έλατο λόγω της γιδοβοσκής σαράντα χρόνια. Μόλις πάει να γεννηθεί ένα έλατο μπαίνουν μέσα τα γίδια και το τρώνε», αναφέρει ο φυσιοδίφης, επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Γιώργος Σφήκας και προσθέτει:



    «Εδώ και δεκάδες χρόνια σε όλη την Ευρώπη έχει καταργηθεί η ελεύθερη αιγοβοσκή. Οι μόνες χώρες που ακόμα έχουν ελεύθερα κοπάδια κατσίκας είναι η Ελλάδα και η Αλβανία. Το 1950 οι Βούλγαροι, προκειμένου να προστατεύσουν τα δάση τους, απαγόρευσαν τη γιδοβοσκή και πούλησαν τις κατσίκες τους σε εμάς. Εμείς όχι μόνο δεν την απαγορεύουμε αλλά την ενισχύσουμε κιόλας με διάφορα μέτρα».



    Με την απαγόρευση της βοσκής σε καμένες εκτάσεις συμφωνεί και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας, καθηγητής Δασολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλης Παπαναστάσης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ο δασάρχης της κάθε περιοχής είναι αυτός που πρέπει να παακολουθεί την εξέλιξη της βλάστησης μετά την πυρκαγιά και ανάλογα με αυτήν να αποφασίζει για τη βοσκή. Ή να συνεχίζει την απαγόρευση ή να την άρει. Οπως λέει ο καθηγητής, αν η έκταση είναι δάσος τότε χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο -τουλάχιστον δέκα χρόνια- για να μεγαλώσουν τα καινούργια πεύκα και να μποτν μέσα τα γίδια· εάν είναι εκτάσεις θαμνώδεις και αγροτολιβαδικές αυτό μπορεί να γίνει και σε λιγότερο χρόνο.



    Παρότι όμως αμέσως έπειτα από κάθε πυρκαγιά το κράτος απαγορεύει την ελεύθερη βόσκηση στις καμένες περιοχές, κάποιοι φαίνεται ότι τις αποφάσεις αυτές δεν τις υπολογίζουν.



    «Το όρος Αίνος βόσκεται παράνομα αν και είναι εθνικός δρυμός. Μπαίνουν κρυφά τη νύχτα μέσα τα γίδια και βόσκουν. Το έδαφος από κάτω είναι όλο πέτρα και βράχο, ακόμα και το χώμα έχει φύγει, το δάσος είναι γερασμένο και το μόνο που απομένει τώρα είναι να του βάλουν μια φωτιά και να το αποτελειώσουν», υποστηρίζει ο Γ. Σφήκας και σημειώνει:



    «Πάνω από τη Ν. Μάκρη, από την Πολιτεία, από τον Μαραθώνα υπάρχουν στάνες με γίδια ελεύθερης βοσκής. Ενας κτηνοτρόφος μιλούσε στο ραδιόφωνο και έλεγε ότι έχει 600 γίδια. Και θα με ρωτήσετε: Τι θα γίνουν όλοι αυτοί; Θα καταστραφούν; Ας κάνει η Πολιτεία ένα πρόγραμμα μείωσης αυτής της μορφής κτηνοτροφίας. Θα ήταν προτιμότερο να πληρώνουμε αυτούς τους ανθρώπους να κάθονται και να εισαγάγουμε κατσικίσιο κρέας απ' έξω, προκειμένου να γλιτώσουμε τα δάση μας».



    Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι «Και τι γίνεται με τους κτηνοτρόφους; Πού θα βοσκήσουν τα γίδια τους;».



    «Το να πούμε απαγορεύεται η γιδοβοσκή χωρίς να γίνει τίποτα, αυτό δεν θα είναι η λύση. Χρειάζεται ένα ειδικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Πρέπει και οι κτηνοτρόφοι να βρουν κάπου ζωοτροφές να φάνε τα ζώα τους. Υπάρχουν λοιπόν δυο λύσεις», κατά τον καθηγητή Β. Παπαναστάση:



    Η μια λύση είναι οι κτηνοτρόφοι να ταΐσουν τα ζώα με έτοιμες τροφές μέσα στους στάβλους, όπως έγινε και στην Ηλεία, η άλλη να μεταφέρουν τα ζώα τους σε διπλανό οικισμό, ο οποίος δεν κάηκε και να βοσκήσουν εκεί. Θα μπορούσε μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Παπαναστάσης, σε αυτές τις εκτάσεις να γίνουν λιπάνσεις, σπορές κ.ά. με στόχο να αυξηθεί το χόρτο, ούτως ώστε τα καινούργια ζώα που θα μεταφερθούν εκεί να βρουν την αναγκαία τροφή.



    «Χρειάζεται ένας προγραμματισμός από το κράτος. Αντί να ενισχύει αυτής της μορφής την κτηνοτροφία, που είναι η χειρότερη και η οποία αποτελεί ληστρική εκμετάλλευση της Αττικής γης, ας ενισχύσει τη σταβλισμένη κτηνοτροφία. Ας ρίξει προς αυτήν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Υπάρχουν ωραιότατες μονάδες σε όλη την Ελλάδα, στα Γιάννενα, στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι περιφραγμένες. Εχει ο κτηνοτρόφος μια έκταση 500 στρέμματα και βάζει τα ζώα του μέσα. Δεν είπαμε να καταργηθεί η κτηνοτροφία. Μορφή ζητάμε ν' αλλάξει», τονίζει ο Γ. Σφήκας.



    Η περιγραφή του φυσιοδίφη Γιώργου Σφήκα, για το πώς ξαναγεννιέται ένα δάσος μετά τη φωτιά, είναι αρκετή για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται από την ελεύθερη βόσκηση:



    «Από την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς αρχίζει η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης. Στα πευκοδάση τα κουκουνάρια είναι διετή. Τα ώριμα καίγονται και τα άγουρα ωριμάζουν με τη φωτιά. Υστερα από λίγες μέρες ρίχνουν χιλιάδες σπόρους. Με τις πρώτες βροχές οι σπόροι πέφτουν κατ' ευθείαν πάνω στις στάχτες, στο έδαφος που είναι γυμνό από χορτάρι, ρίχνουν ρίζα και με τον ερχομό της άνοιξης, το Μάρτιο, φυτρώνει το πρώτο πευκάκι, που είναι πολύ μικρό, με 5-6 βελονίτσες. Τη δεύτερη χρονιά αυτό γίνεται 5 πόντους, την τρίτη 10 πόντους κ.ο.κ. Υστερα από δέκα χρόνια αρχίζει να φαίνεται ότι φύτρωσαν πεύκα. Καταλαβαίνετε λοιπόν την καταστροφή όταν μπουν οι γίδες μέσα στο δάσος τα πρώτα χρόνια και φάνε τα μικρά πευκάκια».

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

άρθρο στο enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου