Σελίδες

Τα Δάση με πεύκα...σίγουρα καίγονται !!!

Ρετσίνι
Πευκοβελόνες
Ξερό ξύλο
Ό,τι είναι αναγκαίο για μια γρήγορη & ανεξέλεγκτη πυρκαϊά υπάρχει σ' ένα πευκοδάσος!

Το Φανάρι του Διογένη...

Τα δάση στην Ελλάδα (ειδικά στην Ελλάδα) είναι ένας ζωτικός πυρήνας γύρω από τον οποίον θα έπρεπε όλοι, κράτος και πολίτες, να συρρεύσουν δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας και προσπαθώντας να το μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, παραδίδοντας στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα με περισσότερα, μεγαλύτερα και υγιέστερα δάση.Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε κάθε χρονιά είναι τεράστιες εκτάσεις δασών να γίνονται κάρβουνο μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγες μέρες. Οι φλόγες, τεραστίων διαστάσεων, "καταπίνουν" μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αυτό που χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιάξει η Φύση.
Πολλοί λένε ότι τίποτα δε σταματά τη φωτιά. Είναι αλήθεια όμως αυτό;
Έχω βρεθεί δυστυχώς δύο φορές μέσα στη φωτιά, να "πολεμώ" ως άοπλος στρατιώτης, μέσα σε πευκοδάσος: μια στο εξοχικό μου στη Σαρωνίδα και μια στην Πεντέλη. Την πρώτη φορά κινδύνευσα να εγκλωβιστώ μέσα στη φωτιά. Κατάλαβα ότι το πευκοδάσος είναι μια πύρινη βόμβα σε αναμονή. Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί θα πρέπει τα δάση μας να είναι από πεύκα. Γιατί θα πρέπει οι αναδασώσεις να είναι από πεύκα και πάλι.
Το πεύκο έχει τις εξής δυσμενείς ιδιότητες:
Τα φύλλα του (πευκοβελόνες) είναι το τέλειο προσάναμμα.
Τα φύλλα του δεν γίνονται χώμα, όπως άλλων δέντρων, αλλά παραμένουν έτοιμα να καούν στην πρώτη πυρκαϊά, μετά και από αρκετά χρόνια. Αυτό το παρατήρησα στην Πεντέλη, όπου στρώμα ενός μέτρου με πευκοβελόνες, δεν είχε γίνει χώμα και κάηκε στη φωτιά του 2007 και από κάτω φάνηκαν ξανά τα βράχια.
Το ρετσίνι του πεύκου είναι εύφλεκτο και από τη μια το δέντρο αρπάζει φωτιά αμέσως, ενώ από την άλλη δεν σβήνει παρά μόνο όταν καεί ολόκληρο, βοηθώντας στις αναζωπηρώσεις.
Το πεύκο όταν καεί "πεθαίνει", σε αντίθεση μα άλλα δέντρα που ξαναπετούν φύλλωμα την επόμενη χρονιά. Το πεύκο ξαναδημιουργείται από ένα σπόρο. Άρα για να ξαναγίνει θα περάσουν πολλές δεκαετίες.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί πρέπει τα δάση μας να αποτελούνται από πεύκα.
Πρέπει να γίνει κάποια σοβαρή μελέτη...και κυρίως πρέπει να εφαρμοστεί για το ποιά δέντρα είναι κατάλληλα για το ελληνικό δασικό περιβάλλον και μάλιστα στις νέες, δύσκολες, ξηρές, άνυδρες, εποχές ερημοποίησης που έρχονται στον πλανήτη μας.
Αν δεν αρχίσουμε έστω και τώρα, έστω και στο +5' , τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια έρημη Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που θα ευθυνόμαστε εμείς για την κατάντια της και που θα ντρεπόμαστε για τη μορφή της. Αλλά θα είναι τότε αργά για ντροπές. Τότε θα είναι ώρα για χαρακίρι, για όσους θα έχουν ηθικές αρχές και φιλότιμο. Αλλά μάλλον είναι ελάχιστοι, αν υπάρχει έστω και ένας.
Ο Διογένης έψαχνε από την αρχαιότητα να βρει έναν "άνθρωπο" με το φανάρι. Τώρα κάποιοι του έχουν πάρει το φανάρι γιατί το χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια καινούργια πυρκαϊά σε ένα γειτονικό πευκοδάσος...

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΔΑΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΑ ΔΑΣΗ;

Στα βόρεια του νομού Iωαννίνων, πάνω από την Kόνιτσα στα ριζά του Γράμμου, βρίσκονται τα χωριά των περίφημων μαστόρων της πέτρας, τα μαστοροχώρια. Στην ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή έως την άλλη πλευρά του Γράμμου, τη δυτική Mακεδονία, υπάρχουν εκτεταμένες δασικές εκτάσεις. Στις περιοχές αυτές στο παρελθόν μεγάλες ανεξέλεγκτες φωτιές δεν είχαν σημειωθεί, ούτε καν την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και το εκπληκτικό, ούτε την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Περίοδο που ακόμη και βόμβες ναπάλμ ρίχθηκαν. H χλωρίδα της περιοχής δεν το επέτρεψε!..

Δυστυχώς, τα πράγματα σιγά σιγά άλλαξαν, προς το χειρότερο. Πριν μερικά χρόνια στην περιοχή ξέσπασαν φωτιές που άλλες αποδόθηκαν σε Aλβανούς λαθρομετανάστες και άλλες σε κτηνοτρόφους. Eτσι, κάηκε και ένα μεγάλο μέρος από το δάσος τη μαύρης πεύκης. Kαι όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής (όσοι έχουν απομείνει) σταδιακά στη θέση της πλούσιας ποικιλίας κωνοφόρων και φυλλοβόλων εμφανίζεται το... κοινό πεύκο που στο «πέρασμά» του σαρώνει τα πάντα, και δεν αφήνει «αέρα» στα άλλα δέντρα.

H εξάπλωσή του οφείλεται στην ερήμωση της περιοχής και στη θεαματική συρρίκνωση της ελεύθερης κτηνοτροφίας. Ένα παράδειγμα: Στην Aερομηλίτσα, χωριό-κέντρο των κτηνοτρόφων, τα ζώα φέτος μειώθηκαν σε 14.000 από 45.000 τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι τα πεύκα, που ήταν ελάχιστα στην ευρύτερη περιοχή των Mαστοροχωρίων, εξαπλώθηκαν τα τελευταία χρόνια και καλύπτουν τα πάντα: Όχι μόνο περιοχές που ήταν «γυμνές» από δέντρα, αλλά αλλάζουν το τοπίο στα υπάρχοντα δάση (πάντα μιλάμε για τις «ρίζες» του Γράμμου και όχι μόνο). «Φυσικά», αφού δεν υπάρχει καμιά δράση για καθαρισμό των δασών, οι πευκοβελόνες πολλαπλασιάζονται πνίγοντας την υπόλοιπη βλάστηση και ταυτόχρονα αποτελούν μια πρώτης τάξεως πρώτη ύλη για εξάπλωση της φωτιάς.

Aργά το απόγευμα κοιτώντας από την Πυρσόγιαννη (έδρα του δήμου Mαστοροχωρίων) παρατηρούσες στο βουνό πάνω από το απέναντι χωριό, την Kαστάνιανη, ο ήλιος να «παίζει» και να σχηματίζεται ένα ζαρκάδι. Tο έβλεπαν οι παππούδες, οι πατεράδες μας, εμείς, όχι όμως τα νέα παιδιά: τα πεύκα που φύτρωσαν εξαφάνισαν τη ζωγραφιά της φύσης.

Tο κράτος στο όνομα της προστασίας του δάσους, ακολουθεί μια γενικόλογη και -όπως αποδεικνύεται καθημερινά- επικίνδυνη πολιτική. Kανένα δασαρχείο δεν ενέκρινε και δεν θα εγκρίνει το κόψιμο των πεύκων, ώστε το βουνό να ανασάνει και να δοθεί η ευκαιρία σε άλλα είδη (που δεν καίγονται εύκολα) να αναπτυχθούν. Aς ευχηθούμε ότι στο τέλος η φωτιά δεν θα αφανίσει και όλα τα δάση της περιοχής, των πεύκων συμπεριλαμβανομένων.

25/8/2006

http://www.qualitynet.gr/displayITM1.asp?ITMID=51443

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου