Σελίδες

Τα Δάση με πεύκα...σίγουρα καίγονται !!!

Ρετσίνι
Πευκοβελόνες
Ξερό ξύλο
Ό,τι είναι αναγκαίο για μια γρήγορη & ανεξέλεγκτη πυρκαϊά υπάρχει σ' ένα πευκοδάσος!

Το Φανάρι του Διογένη...

Τα δάση στην Ελλάδα (ειδικά στην Ελλάδα) είναι ένας ζωτικός πυρήνας γύρω από τον οποίον θα έπρεπε όλοι, κράτος και πολίτες, να συρρεύσουν δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας και προσπαθώντας να το μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, παραδίδοντας στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα με περισσότερα, μεγαλύτερα και υγιέστερα δάση.Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε κάθε χρονιά είναι τεράστιες εκτάσεις δασών να γίνονται κάρβουνο μέσα σε λίγες ώρες, σε λίγες μέρες. Οι φλόγες, τεραστίων διαστάσεων, "καταπίνουν" μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αυτό που χρειάστηκε δεκαετίες για να φτιάξει η Φύση.
Πολλοί λένε ότι τίποτα δε σταματά τη φωτιά. Είναι αλήθεια όμως αυτό;
Έχω βρεθεί δυστυχώς δύο φορές μέσα στη φωτιά, να "πολεμώ" ως άοπλος στρατιώτης, μέσα σε πευκοδάσος: μια στο εξοχικό μου στη Σαρωνίδα και μια στην Πεντέλη. Την πρώτη φορά κινδύνευσα να εγκλωβιστώ μέσα στη φωτιά. Κατάλαβα ότι το πευκοδάσος είναι μια πύρινη βόμβα σε αναμονή. Αναρωτήθηκα πολλές φορές γιατί θα πρέπει τα δάση μας να είναι από πεύκα. Γιατί θα πρέπει οι αναδασώσεις να είναι από πεύκα και πάλι.
Το πεύκο έχει τις εξής δυσμενείς ιδιότητες:
Τα φύλλα του (πευκοβελόνες) είναι το τέλειο προσάναμμα.
Τα φύλλα του δεν γίνονται χώμα, όπως άλλων δέντρων, αλλά παραμένουν έτοιμα να καούν στην πρώτη πυρκαϊά, μετά και από αρκετά χρόνια. Αυτό το παρατήρησα στην Πεντέλη, όπου στρώμα ενός μέτρου με πευκοβελόνες, δεν είχε γίνει χώμα και κάηκε στη φωτιά του 2007 και από κάτω φάνηκαν ξανά τα βράχια.
Το ρετσίνι του πεύκου είναι εύφλεκτο και από τη μια το δέντρο αρπάζει φωτιά αμέσως, ενώ από την άλλη δεν σβήνει παρά μόνο όταν καεί ολόκληρο, βοηθώντας στις αναζωπηρώσεις.
Το πεύκο όταν καεί "πεθαίνει", σε αντίθεση μα άλλα δέντρα που ξαναπετούν φύλλωμα την επόμενη χρονιά. Το πεύκο ξαναδημιουργείται από ένα σπόρο. Άρα για να ξαναγίνει θα περάσουν πολλές δεκαετίες.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί πρέπει τα δάση μας να αποτελούνται από πεύκα.
Πρέπει να γίνει κάποια σοβαρή μελέτη...και κυρίως πρέπει να εφαρμοστεί για το ποιά δέντρα είναι κατάλληλα για το ελληνικό δασικό περιβάλλον και μάλιστα στις νέες, δύσκολες, ξηρές, άνυδρες, εποχές ερημοποίησης που έρχονται στον πλανήτη μας.
Αν δεν αρχίσουμε έστω και τώρα, έστω και στο +5' , τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια έρημη Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα που θα ευθυνόμαστε εμείς για την κατάντια της και που θα ντρεπόμαστε για τη μορφή της. Αλλά θα είναι τότε αργά για ντροπές. Τότε θα είναι ώρα για χαρακίρι, για όσους θα έχουν ηθικές αρχές και φιλότιμο. Αλλά μάλλον είναι ελάχιστοι, αν υπάρχει έστω και ένας.
Ο Διογένης έψαχνε από την αρχαιότητα να βρει έναν "άνθρωπο" με το φανάρι. Τώρα κάποιοι του έχουν πάρει το φανάρι γιατί το χρειάζονται για να ξεκινήσουν μια καινούργια πυρκαϊά σε ένα γειτονικό πευκοδάσος...

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Περί πευκοδάσους....

Όποτε διαβάζω τέτοιες αναλύσεις αναρωτιέμαι… Καλά αυτοί που κάνουν τους εμπρησμούς έχουν στόχο με αυτούς να παρέμβουν στην πολιτική ζωή για δικούς του λόγους και να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα. Εμείς οι πολίτες έχουμε τόσο λίγο μυαλό ώστε να αρχίσουμε να συζητάμε σε μια εκ των προτέρων διαμορφωμένη ατζέντα με δήθεν σκοτεινά μικροσυμφέροντα που καίνε τα δάση και πρέπει το παντοδύναμο κράτος να τα αποτρέπει πάντα αναπτύσσοντας ένα τεράστιο μηχανισμό για δύο ή τρεις μήνες το χρόνο; Με ποια οικονομικά κριτήρια θα έστεκε ένα τέτοιο εγχείρημα;
Η αλήθεια είναι αλλού. Η αλήθεια είναι εκεί έξω και δεν διαμορφώνεται από σκοτεινούς κύκλους που φυσικά προωθούν την ιδέα των μικροσυμφερόντων για να αποπροσανατολίσουν τον δημόσιο διάλογο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ποια είναι η αλήθεια. Μεγάλες εκτάσεις από τα «δάση» που βλέπουμε να καίγονται αυτές τις μέρες είναι θαμνότοποι σκληρόφυλλων ειδών ή πευκοδάση που προέρχονται ακριβώς από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος από τους αιώνες κατοίκησης και βόσκησης σε εκείνες τις περιοχές. Στο παρελθόν δεν υπήρχε ούτε οικολογική συνείδηση ούτε επιστημονικά οργανωμένη διαχείριση του δάσους. Αλλά και στον 20ο αιώνα στις απαρχές της επιστημονικής διαχείρισης των δασών τα πευκοδάση προωθούνταν στις αναδασώσεις λόγω της αντοχής τους στην ξηρασία και λόγω του ρετσινιού που έδιναν και της ανάπτυξης της μελισσοκομίας που έφερναν.
Αλλά τα πευκοδάση έχουν ενσωματωμένη στην οικολογία τους την φωτιά. Φυσικά μεγάλο μέρος των δασών πεύκου είναι από αναδασώσεις. Ειδικά στην Αττική. Ουσιαστικά με ανθρώπινη παρέμβαση τεράστιες εκτάσεις βελανιδιάς αντικαταστάθηκαν από μονοκαλλιέργειες πεύκου που καταχρηστικά το ορίζουμε «δάσος». Η ίδια η αντοχή του πεύκου στην ξηρασία του δίνει την ανεπιθύμητη ιδιότητα να είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Αλλά εφ όσον μιλάμε συνεχώς για οικολογική καταστροφή αυτό κάπου θα πρέπει να το στηρίξουμε. Ας πούμε το άρθρο αναφέρει τον στόχο της αύξησης των δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα.
Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός που και εγώ δεν το ήξερα όσο είχα τις παρωπίδες του «ευαίσθητου» είναι ότι πράγματι τα δάση στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί και μάλιστα από τον ποιο κατάλληλο φορέα για να κάνει αυτή την αύξηση. Δηλαδή από την ίδια την φύση. Και ο λόγος είναι απλούστατος και τον γνωρίζουμε όλοι. Η αστυφιλία που έσπρωξε από το τέλος του εμφυλίου την μισή Ελλάδα να κατοικεί στον νομό Αττικής απελευθέρωσε τεράστιες εκτάσεις πραγματικά παραγωγικού δάσους στην ορεινή Ελλάδα. Αν έχει κανείς πραγματική ιδέα για το τι είναι δάσος μόνο γέλια του προκαλούν οι αντιδράσεις «ευαίσθητων» κατοίκων όταν πάνε να κόψουν κάποια δένδρα στην Αθήνα για να κάνουν δημόσια έργα ή όταν κάποιοι μέσα στο ενθουσιασμό τους προσπαθούν να «δημιουργήσουν» δάσος με άστοχες αναδασώσεις που δημιουργούν μονοκαλλιέργειες ξηρόφιλων ειδών που ουσιαστικά είναι σαν να σπέρνεις σπίρτα στα βουνά.
Ας ξυπνήσουμε και ας βγούμε παραέξω από τον καθημερινό μικρόκοσμό μας ας δούμε τι πραγματικά είναι δάσος. Αναδάσωση με κυπαρίσσι Αριζόνας δεν είναι δάσος όσο και αν φαίνεται πράσινο. Ποια βιοποικιλότητα της χλωρίδας μπορεί να δικαιολογήσει τον όρο «δάσος» και τι πραγματικά μπορεί να γίνει σ’ αυτό τον τομέα. Χωρίς τους γραφικούς ενθουσιασμούς που μόνο μεγάλες απογοητεύσεις μπορούν να φέρουν. Απλούστατα ας αφήσουμε την φύση να λειτουργήσει. Αλλά πρώτα απ’ όλα ας δεχτούν οι πολιτικοί μας ότι είναι καιρός να απεμπλακούν από την πολυπραγμοσύνη τους σε τεχνικά θέματα για κομματικά οφέλη και ας αφήσουν τους επαγγελματίες να δουλέψουν με τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά κριτήρια και όλα θα βρουν τον δρόμο τους.

Ελευθέριος Β.

24 Αυγούστου 2009

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/08/blog-post_2530.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου